вроден

вроден
вродѐн, , <-и>
прил innàto, congènito

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

 • вроден — прил. естествен, природен, вкоренен, всаден, присъщ, инстинктивен, внедрен прил. наследствен, кръвен прил. безусловен, неограничен, необусловен, спонтанен прил. непристорен, незаучен прил. коренен, основен, радикален, съществен прил …   Български синонимен речник

 • автохтон — (грч auto, chtonos земја) 1. самоник, самороден, 2. староседелски, вроден, што е од дамнина во некој крај, пражителски …   Macedonian dictionary

 • агнатија — (грч абез, gnathos вилица) мед вроден недостиг на долна вилица, безвиличност …   Macedonian dictionary

 • акранија — (грч а , kranion череп) физиол вроден недостаток, кога детето се раѓа без еден дел од черепот или без целиот череп …   Macedonian dictionary

 • амелија — (грч ане, без, melos крајник, екстремитет) вроден недостиг на нозе и раце или само на нозе и само на раце …   Macedonian dictionary

 • далтонист — мед. човек со вроден или стекнат далтонизам …   Macedonian dictionary

 • конгенитален — (лат. congenitalis) вроден, што постои од раѓањето (обично за болест) …   Macedonian dictionary

 • нативен — (лат. nativus) вроден, добиен со раѓањето …   Macedonian dictionary

 • органски — (грч. organikos) 1. што се однесува на органи 2. својствен на организам, вроден 3. што му припаѓа на животинскиот или на растителниот свет органска хемија дел од хемијата што се занимава со проучување на хемискиот состав на живите суштества… …   Macedonian dictionary

 • оригинал — (лат. originalis) 1. изворен примерок (за разлика од копија) 2. ракопис од кој се слага типографски слог 3. уметничко дело изработено од самиот уметник (за разлика од копиите што можат да ги изработат ученици, епигони и сл.) 4. литературно дело… …   Macedonian dictionary

 • безусловен — прил. категоричен, абсолютен, пълен, недвусмислен, безрезервен прил. задължителен, неотменен, обезателен, наложителен, повелителен, императивен прил. неограничен прил. решителен, окончателен прил. необусловен, вроден, естествен, спонтанен,… …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”